TOP-2.1.2-16-BS1-2017-00010

Zöld infrastruktúra fejlesztése Szarvason a fenntartható fejlődés érdekében

  

Sajtóközlemény

 

Befejeződött a „Zöld infrastruktúra fejlesztése Szarvason a fenntartható fejlődés érdekében” című projekt.
2022/04/30

 „Zöld infrastruktúra fejlesztése Szarvason a fenntartható fejlődés érdekében” címmel (projekt azonosító: TOP-2.1.2-16-BS1-2017-00010) befejeződött az 500 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével megvalósuló fejlesztés. A projekt a Széchenyi 2020 program TOP-2.1.2-16 Zöld város kialakítása című konstrukció keretében valósult meg.

 Szarvas városának célja volt, hogy a megvalósuló fejlesztések javítsák Szarvas város általános környezeti állapotát, segítsék a település fenntartható fejlődési pályára állítását, hozzájáruljanak a TOP gazdaságfejlesztési céljaihoz, Szarvas város térségben betöltött központi szerepkörének erősítéséhez, lakosságának megtartásához.

A projekt elemei:

  • A fő projekthelyszínen, az Erzsébet-ligetben fejlesztésre került a zöldfelület (tájhonos fákat, cserjéket, a holtág parton mocsárciprusokat ültettünk, borostyánt távolítottunk el), a gyalogos sétányokat felújítottuk, sor került a közvilágítás korszerűsítésére is, a régi mulcsos futópálya helyett új, rekortán burkolatú futópályát építettünk 1.150 fm hosszon, 2,2 m szélességgel.
  • A Ciprus-ligetben elhelyezésre került egy új gyalogoshíd.
  • Az önkormányzati üdülő előtti területen védett növény fajok élőhelyének rehabilitációja valósult meg. Az Erkel téren, a Szentesi út mellett, a Fürdővel szembeni területen, az Arborétum utca utáni területen (Pepi-sétány mellett) és a lakótelepeinken (Jókai ltp., Béke ltp., Bajcsy ltp., Bethlen ltp.) fejlesztettük a meglévő zöldfelületeket, fákat, cserjesorokat ültettünk, balesetveszélyes fákat vágtunk ki.
  • A Szentesi út mellett közel 450 fm hosszú, új aszfaltburkolatos járdát építettünk, a járda alatt zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető csatornázást végeztünk.
  • A Jókai és a Jókai-Vágóhíd lakótelepek járdaburkolatait felújítottuk.
  • A Vásártéren az Európai Uniós szabványnak megfelelő új játszótér került kialakításra.
  • Az Állomás téren a közvilágítás javítása érdekében 2 db napelemes kandelábert telepítettünk.
  • Utcabútorokat (padok, szemetesek, asztal) helyeztünk el minden projekthelyszínen.
  • Gazdaságélénkítő tevékenységként a szarvasi, Városi piac területén a Piaccsarnok épület  padló-temperálása valósult meg a visszatérő termálvíz lehűtésével.
  • A helyi védettségű élőhelyként nyilvántartott Martinovics utcai záportározó tó és közvetlen környezetének rekonstrukciója valósult meg, a degradáltabb területrészeken a nem kívánatos tájidegen fák és cserjék eltávolítása után új ligetes területet alakítottunk ki. Felújítottuk a záportározó tó levezető csatornáját. A tó körül -tanösvény jelleggel- mulcsos sétány került kialakításra, valamint az ottani élővilágot bemutató tájékoztató táblákat helyeztünk el.

A beruházás fizikai befejezésének időpontja: 2022.04.30.

A projektről további információt a www.szarvas.hu oldalon olvashatnak.


2020. december 31.

 

Projekt címe: „Zöld infrastruktúra fejlesztése Szarvason a fenntartható fejlődés érdekében”

Projekt azonosítószáma: TOP-2.1.2-16-BS1-2017-00010

Kedvezményezett: Szarvas Város Önkormányzata

Konzorciumi partner: Békés Megyei Önkormányzat

Támogatás összege: 500.000.000.- Ft

Támogatás mértéke: 100%

Tervezett befejezés: 2022.03.31.

Projekt leírás:

Támogatási kérelmet az elvárható gondos tervezés mellett készítettük el, azonban a pályázat benyújtása és a megvalósítás közt eltelt 3 év alatt újabb igények jelentkeztek, mely igények a módosítási igénylésben leírt módosításokkal kielégíthetőek. A módosításokat fontosnak tartjuk a környezet állapotának javítása, a megépített infrastruktúra védelme érdekében. A városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítására törekszünk, azaz arra, hogy a beavatkozások területe alkalmas legyen a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez, mindeközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit szolgálják, a városi zöld környezet megteremtéséhez, a biodiverzitás növeléséhez, gazdaságos fenntartáshoz járuljanak hozzá. A műszaki- szakmai módosítások nem veszélyeztetik a projekt eredeti célkitűzését, a projekt vonatkozásában megállapított indikátorok száma, értéke nem csökken.

Főkedvezményezett a támogatási kérelem benyújtásakor az Erzsébet-ligeti Pavilon felújítását tervezte, azonban a támogatási kérelem benyújtása és a támogatói döntés között eltelt időszak alatt világossá vált, hogy a Pavilon felújításának tervezett költsége jóval magasabb az elnyert támogatásnál, így benyújtotta a TOP-1.2.1-16-BS1-2018-00010 támogatási kérelmet, az „Erzsébet ligeti Pavilon turisztikai fejlesztése” Ligeti pavilon felújítására. Támogató döntés napja: 2020.05.08., szerződés hatályba lépésének napja: 2020.07.08. Ezen indok alapján jelen projektből ezen projektelem kivételének engedélyezését kezdeményezzük. A Pavilon projektelem helyett Gazdaságélénkítő tevékenységként a szarvasi Városi piac területén a Piaccsarnok épület padló-temperálása valósul meg a visszatérő termálvíz lehűtésével a csatolt műszaki dokumentumok alapján. Ezen projektelem csere a „Városi területeken épített vagy renovált köz- vagy kereskedelmi épületek” (CO39) indikátort teljesíteni tudjuk, sőt a projektelem megvalósításának engedélyezése az indikátor növekedését eredményezi, a korábbi 700 m2 helyett 1714 m2 – re. A piaccsarnok felújításának tervezett költsége bruttó 41.000.000 Ft.

Új projektelemként tervezzük az Erzsébet-ligetben a meglévő mulcsos futópálya helyett új, rekortán burkolatú futópálya építését (hossz: 1.150 fm, tervezett szélesség: 2,2 m), illetve a Vásártéren (Jókai ltp. és Vágóhíd-Jókai ltp. szomszédságában, a szarvasi 4229/5. hrsz.-ú ingatlanon) új, az Európai Uniós szabványnak megfelelő játszótér kialakítását (a mellékelt elhelyezési terv szerint, időtálló, színezett fém szerkezetű játszótéri eszközök elhelyezésével, valamint színes gumiburkolatos ütéscsillapítással az 1,0 m feletti esésmagasságú játékoknál).

A projekt megvalósításra rendelkezésre álló támogatást- a már megkötött szerződések, a jelenleg közbeszerzési eljárás alatt lévő projektelemek, illetve a két új projektelem tervezett költsége alapján- előreláthatóan nem tudja 100 %-osan főkedvezményezett felhasználni, így visszafizetésükről gondoskodni fog a projekt pénzügyi zárása előtt.

A projekt műszaki- szakmai tartalmának, költségvetésének összeállítása a Pályázati felhívás 5.7 pontjában leírt költségkorlátok figyelembevételével történik. A költségkorlátoknak való megfelelés az 1. mérföldkőig bemutatásra kerül.

A projekt a Felhívás 3.2 fejezetében (a projekt műszaki- szakmai tartalmával és megvalósítással kapcsolatos elvárások) megfogalmazott releváns pontoknak maradéktalanul megfelel.

Jelen módosítási igénylésben a műszaki tartalom változáson kívül a mérföldkövek módosítását kérvényezzük, melynek indoka, hogy a jelenlegi műszaki-szakmai tartalom változás miatt az 1. mérföldkőben benyújtandó előkészítési dokumentumok aktualizálása nem fejeződött be. Az 1. mérföldkő határideje 2021.02.28.-ra módosul. Az 1. mérföldkő tolása miatt a további mérföldkövek tolása is szükségessé vált.

A módosítási igénylésben módosításra kerül a projekt adatlap műszaki, szakmai tartalma, a projekt adatlap műszaki- szakmai eredmények lapja. Az új projektelem kapcsán új megvalósítási helyszínek kerültek rögzítésre. Jelen módosítási igénylésben benyújtásra kerül az új műszaki tartalomhoz igazodó alátámasztó dokumentum az Igényfelmérés és Kihasználtsági terv. A főkedvezményezett részéről módosításra került a kapcsolattartó.

Részletes szakmai tartalom:

A támogatási kérelem keretében a Felhívás Területspecifikus Mellékletének 1.2 pontjában rögzített elkülönített földrajzi célterületek közül a Békés Megye Területspecifikus Mellékletében a c) Szarvasi járás városai számára elkülönített indikatív keretösszeg, összes elszámolható költség alapon elkülönített földrajzi célterület terhére kívánunk támogatást lehívni.

1) A projekt céljai: Projektünk célja, hogy a tervezett fejlesztések javítsák Szarvas város általános környezeti állapotát, segítsék a település fenntartható fejlődési pályára állítását, hozzájáruljanak a TOP gazdaságfejlesztési céljaihoz, Szarvas város térségben betöltött központi szerepkörének erősítéséhez, lakosságának megtartásához. Projektünk hozzájárul az ITS „3.2.1 Városi szintű középtávú tematikus célok” T3: „Vendégváró város”, a T4: „Szép város”, T5: „Zöld város”, T6: „Fenntartható mintatelepülés”, T7: „Aktív város” célokhoz. A városrészi célokhoz való illeszkedést a Szakmai Megalapozó Tanulmányban (továbbiakban: SZMT) bemutatjuk. 2) A fejlesztés helyszíne: A projekt Szarvas városában a SZMT-ban és az Akcióterületi Tervben kijelölt akcióterületen valósul meg. A beavatkozási területek a pályázó tulajdonában vannak/lesznek. Ezek OTÉK szerinti besorolása az adatlap „Megvalósítási helyszínek” pontjában található. 3) A fejlesztés részletes szakmai tartalma: Fejlesztjük az Erzsébet-liget zöldfelületeit (tájhonos fák, cserjék ültetése tájidegen fák és cserjék eltávolítása, bokros sáv kialakítása).

Sor kerül a liget sétaútjainak felújítására, szemetesek, padok elhelyezésére, a közvilágítás korszerűsítésére, bővítésére. Ligetben megtörténik a terület szegélyeinek védőcserjésítése.

Gazdaságélénkítő tevékenységként a szarvasi, Városi piac területén a Piaccsarnok épület padló-temperálása valósul meg a visszatérő termálvíz lehűtésével.

A Ciprus-liget zöldfelületét a holtág parton tájhonos mocsárciprus, a főút közelében cserjesáv ültetésével fejlesztjük. A ligetben elhelyezésre kerül egy gyalogoshíd a zöld infrastruktúra hálózatába integrálva, fém korlátjában „SZARVAS felirattal.

Az önkormányzati üdülő előtti területen zöldfelület fejlesztés, védett növény fajok élőhelyének rehabilitációja (tájidegen fásszárúak eltávolítása, a keményfa-ligetek jellemző fái és cserjéi ültetése, betonoszlopos drótkerítés megszüntetése) tervezett.

Az Arborétum utca utáni területen a zöldterület rendezését a tájidegen fásszárúak eltávolítása, tájhonos fák, cserjék ligetes ültetése jelenti. A holtág parton sétaút kiépítése tervezett, valamint padok és szemetesek elhelyezése.

A város keleti oldalán lévő vasútmenti területeken cél a biodiverzitás növelése. Önállóan támogatható tevékenységként a helyi védettségű élőhely záportározó tó és közvetlen környezetének (növény és nádírtás, szemétmentesítés, kotrás, rézsűképzés, partvédelem kialakítás, védőfásítások) rekonstrukciója, a degradáltabb területrészeken a nem kívánatos tájidegen fák és cserjék (akác, amerikai kőris, zöld juhar, gyalogakác) eltávolítása után, a térszinteknek megfelelően további nyílt vízfelületeket és mocsarakat, üde réteket és fűz-nyár ligeteket, száraz gyepeket és tölgy-kőris ligeteket alakítunk ki. A vasútvonal mentén a tájhonos fajokkal történő további erdősítések valósulnak meg. Ligetesítjük a területet. Önállóan nem támogatható tevékenységként a településre hulló csapadékvíz hasznosítására alkalmas infrastruktúra megújítása a cél. Felújítjuk a záportározó tó levezető CS-1-0 jelű csatornáját. A CS-1-0 jelű levezető csatorna (Indikátor: 601,4 fm) gyökérzónás kotrását hajtjuk végre. A tónál átereszek építése támfallal, burkolattal. A tó körül mulcsos sétány kerül kialakításra.

A Vízi színpad környékén fásszárúak ültetését, pótlását hajtjuk végre. A meglévő zöldfelületek gondozhatóságát, hosszútávú fenntarthatóságát az öntözőhálózat bővítésével kívánjuk javítani, mely kiterjed a Víziszínpadnál a Petőfi utcára is.

A Szentesi úti lakópark és környékének zöldfelületein (Erkel tér) parkosítunk (fásszárúak ültetése, pótlása). Ehhez kapcsolódóan a Szentesi út mellett új járda építést tervezünk, a parkokban kültéri padokat, asztalt, szemeteseket helyezünk el.

A Fürdővel szembeni területen új zöldfelület létesítése (fásszárúak ültetése, gyepesítés) a cél.

A Székely Mihály téren további parkosításra (fásszárúak ültetése, szegélycserjésítés) kerül sor. Megújításra kerülnek a lakótelepek zöldfelületei (fásszárúak ültetése, szegélycserjésítés) is. Ehhez kapcsolódóan a járdaburkolatok javítását, továbbá padok és szemetesek kihelyezését tervezzük.

Az Állomás téren padok szemetesek kihelyezésére, valamint a közvilágítás korszerűsítése keretében 2 napelemes kandeláber telepítésre kerül sor.

Tervezzük továbbá a fő projekthelyszínen, az Erzsébet-ligetben a meglévő mulcsos futópálya helyett új, rekortán burkolatú futópálya építését (hossz: 1.150 fm, tervezett szélesség: 2,2 m), illetve a Vásártéren (Jókai ltp. és Vágóhíd-Jókai ltp. szomszédságában, a szarvasi 4229/5. hrsz.-ú ingatlanon) új, az Európai Uniós szabványnak megfelelő játszótér kialakítását (a mellékelt elhelyezési terv szerint, időtálló, színezett fém szerkezetű játszótéri eszközök elhelyezésével, valamint színes gumiburkolatos ütéscsillapítással az 1,0 m feletti esésmagasságú játékoknál. A Jókai lakótelepen és a Jókai-Vágóhíd lakótelepen a gyalogos járdák aszfaltozással kerülnek felújításra.


2019. augusztus 04.

 

Kedvezményezett neve: Szarvas Város Önkormányzata

Projekt címe: Zöld infrastruktúra fejlesztése Szarvason a fenntartható fejlődés érdekében

Szerződött támogatás összege: 500.000.000,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása:A projekt Szarvas városában valósul meg. Fejlesztjük az Erzsébet-liget zöldfelületeit (tájhonos fák, cserjék ültetése tájidegen fák és cserjék eltávolítása, bokros sáv kialakítása). Sor kerül a liget sétaútjaink felújítására, szemetesek, padok elhelyezésére,

a közvilágítás korszerűsítésére, bővítésére.  Gazdaságélénkítési céllal megtörténik a ligetben található Pavilon felújítása, a terület szegélyeinek védőcserjésítésével. A Ciprus-liget zöldfelületét a holtág parton tájhonos mocsárciprus, a főút közelében

cserjesáv ültetésével fejlesztjük. A ligetben elhelyezésre kerül egy gyalogoshíd a zöld infrastruktúra hálózatába integrálva. Az önkormányzati üdülő előtti területen zöldfelület fejlesztés, védett növény fajok élőhelyének rehabilitációja (tájidegen fás szárúak eltávolítása, a keményfa-ligetek

jellemző fái és cserjéi ültetése, betonoszlopos drótkerítés megszüntetése) tervezett. Az Arborétum utca utáni területen a zöldterület rendezését a tájidegen fásszárúak eltávolítása, tájhonos fák, cserjék ligetes ültetése jelenti. A holtág parton sétaút kiépítése tervezett, valamint

padok és szemetesek elhelyezése. A város keleti oldalán lévő vasút menti területeken a településre hulló csapadékvíz hasznosítására alkalmas infrastruktúra megújítása, továbbfejlesztése a cél. Ennek során kiépítjük a vízmozgást elősegítő csatornarendszert és műtárgyait, a belvíztározó

tó megfelelő vízmélységének eléréséhez kotrást hajtunk végre. A terület fejlesztési elemeinek része még a partvédelem biztosítása cölöpözéssel, valamint a tiltó műtárgy és levezető csatorna felújítása/takarítása. Tanösvény  kialakítására kerül sor illetve ligetesítjük

a területet. A Vízi színpad környékén és a Szabadság utcán (Fő út) fásszárúak ültetését, pótlását hajtjuk végre. A meglévő zöldfelületek gondozhatóságát, hosszútávú fenntarthatóságát az öntözőhálózat bővítésével kívánjuk javítani, mely

kiterjed a Vízi színpad, a Szabadság utca, a Fő tér és a Kossuth tér területére. A Szentesi úti lakópark és környékének zöldfelületein parkosítunk (fásszárúak ültetése, pótlása). Ehhez kapcsolódóan a Szentesi úton járdafelújítást végzünk, a parkokban kültéri padokat, asztalokat, szemeteseket

helyezünk el. A Fürdővel szembeni területen új zöldfelület létesítése (fásszárúk ültetése, gyepesítés) a cél. A Székely Mihály téren további parkosításra (fásszárúak ültetése, szegélycserjésítés) kerül sor. Megújításra kerülnek a lakótelepek zöldfelületei

(fásszárúak ültetése, szegélycserjésítés) is. Ehhez kapcsolódóan a járdaburkolatok javítását, továbbá padok és szemetesek kihelyezését tervezzük. Az Állomás téren padok szemetesek kihelyezésére valamint a közvilágítás korszerűsítése keretében 2 kandeláber telepítésre kerül sor.  

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.12.31.

Projekt azonosítószáma: TOP-2.1.2-16-BS1-2017-00010


Nyomtatás  

Hivatali kapu

Szarvasi Polgármesteri Hivatal
Hivatali kapu rövid neve:
SZARVASPH
KRID: 300060755


Szarvas Város Önkormányzata
Hivatali kapu rövid neve:
SZVO
KRID: 754234390

Kapcsolat

hivatal (@) szarvas.eu

+36 - 66 / 311 - 122

+36 - 66 / 210 - 063

5540 Szarvas, Szabadság út 36.