Tisztlelt Méhészek!

Hírek, aktualitások

A méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet (a továbbiakban: FVM rendelet) hatáskörömet érintő rendelkezései 2024. január 1. napjával az alábbiak szerint változtak.

Az eddigi kötelező évenkénti – február végéig törtétnő – bejelentési kötelezettség eltörlésre került, kizárólag csak az újonnan kezdett méhészkedést kell bejelenteni a méhek tartási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél, a tevékenység megkezdésétől számított nyolc napon belül.

A FVM rendeletben foglaltak alapján, ha a méhek állandó tartási helye nem a méhész lakóhelyével összefüggő területen (udvarban, kertben stb.) van, úgy a méhész köteles a méhek tartási helyén egy legalább 40×30 cm nagyságú táblán a nevét, a méhészet tenyészetkódját és a telefonszámát jól látható módon feltüntetni.

Amennyiben a méhészkedést nem kívánják folytatni, úgy azt legkésőbb nyolc napon belül szíveskedjenek bejelenteni a méhek tartási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél a nyilvántartásból való törlés végett.

Az FVM rendelet méhek szállítására és vándoroltatására vonatkozó szabályai nem változtak.

Szarvasi Polgármesteri Hivatal
Hatósági és Szociális Osztálya

Nyomtatás