Az engedély nélkül létesített ásott vagy fúrt kutak tulajdonosainak 2023. évi tájékoztató

Az engedély nélkül létesített háztartási célú ásott vagy fúrt kutak tulajdonosainak 2023. december 31-ig kell kérelmezni a tulajdonukban álló kút fennmaradási, vagy megszüntetési engedélyezési eljárását.

A Belügyminisztérium tájékoztatója alapján az eljárások célja, hogy e vízilétesítmények regisztrálva legyenek, adatbázisba kerüljenek, illetve, hogy a vízkészletekkel való gazdálkodás és a felszín alatti vizek minősége nyomon követhető legyen. Vízkészleteink és környezetünk megóvása közös érdekünk.

2023. 12. 31. napjáig a települési önkormányzat jegyzőjének fennmaradási engedélye szükséges az olyan ásott és fúrt kúthoz, amely kút együttesen teljesíti az alábbi feltételeket és engedély nélkül létesült.

Háztartási célú kút:

  1. a kút helye nem érinthet vízbázisvédelmi védőterületet
  2. a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet (csak talajvízet)
  3. 500 m3/év vízigénybevétel alatti
  4. a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja és
  5. a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál.

Amennyiben a fent felsorolt feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a területileg illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint területi vízügyi hatóság hatáskörébe tartozik a kút létesítési/üzemeltetési/fennmaradási/megszüntetési engedélyezési eljárása.

2024. 01. 01-jétől nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a vízkészletvédelmi országtérképen vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45/O. § (1) bekezdése szerint nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a 2024. január 1. előtt

  1. a létesítésekor hatályos jogszabály előírása ellenére engedély nélkül vagy
  2. engedélytől eltérően

létesített háztartási kútra.

A vízkészletvédelmi országtérkép (http://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/) alapján Szarvas város közigazgatási területe – kivéve a Szent Klára-kút, a Ceres-kút 10 méteres védőterülete és a HAKI Anna-ligeti területe – vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területnek minősül.

Szarvas, 2023. 09. 18.

Szarvasi Polgármesteri Hivata
Hatósági és Szociális Osztály


Nyomtatás  

Hivatali kapu

Szarvasi Polgármesteri Hivatal
Hivatali kapu rövid neve:
SZARVASPH
KRID: 300060755


Szarvas Város Önkormányzata
Hivatali kapu rövid neve:
SZVO
KRID: 754234390

Kapcsolat

hivatal (@) szarvas.eu

+36 - 66 / 311 - 122

+36 - 66 / 210 - 063

5540 Szarvas, Szabadság út 36.