Helyi adó fizetési kötelezettség 2023. szeptember 15.

Az adózók részére az önkormányzati adóhatóság ez év február és március hónapokban megküldte a fizetési értesítőket a 2023 évben esedékes helyi adófizetésre vonatkozóan. A magánszemélyek részére a csekkek csatolásra kerültek. Az értesítőkben tájékoztattuk az adózókat, hogy 2023-ban és az ezt követő években a postai vagy kézbesítő által eljuttatott adószámla értesítők egy alkalommal kerülnek kiküldésre (tehát a második félévben nem lesz újabb értesítő, csekk kiküldés, csak az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett ügyfeleknek)! Ha rendelkezik ügyfélkapuval és a jövőben szeretne elektronikus úton történő ügyintézésre váltani kérem jelezze az adóhatóságunk felé (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; 312-122/125, 126, vagy a 132 mellék).

Kérjük, hogy a 2023. szeptember 15-én esedékes helyi (építmény-, iparűzési) adó/adóelőleg kötelezettségeiket határidőben teljesítsék, a már kiküldött értesítők/csekkek alapján! A fizetési határidő elmulasztása esetén az esedékesség napját követő naptól a megállapított adó összege után késedelmi pótlék kerül felszámításra, továbbá az esedékességkor meg nem fizetett adótartozás behajtására az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény (Továbbiakban: Avt.) rendelkezése alapján önkormányzati adóhatóság végrehajtási eljárást kezdeményezhet, melynek során adózó az Avt. 11. § szakasza értelmében 10 000 Ft végrehajtási költségátalány megfizetésére kötelezett.

A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett magánszemély fizethet (QR kóddal ellátott) csekken vagy banki átutalással, vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül átutalással is.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni.

Az Adószámla kivonaton minden adónem megnevezése után a bankszámla száma feltüntetésre került, kérjük a banki átutalásoknál ügyeljenek a megfelelő számlaszám használatára!

Banki átutalásnál a "KÖZLEMÉNY" rovatba valamennyi adónem esetében az adózó egyedi azonosító számát kell feltüntetni, amely az "AZONOSÍTÓ" sorban a "/" jel előtt található 2-5 jegyű szám. Egyéni vállalkozók, cégek esetében az adószámot szíveskedjenek feltüntetni. Amennyiben a bankszámla tulajdonos nem azonos az adózóval, akkor az utaláson közleményként az Adószámla kivonaton szereplő adózó nevét és azonosító számát tüntesse fel!

Az aktuális adószámláját minden ügyfélkapuval rendelkező magánszemély/egyéni vállalkozó/vállalkozás megtekintheti az Elektronikus Önkormányzati Portálon https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  (és ott is indíthat bankkártyával adófizetést).

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2021. január 1. napjától a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat az állami adóhatóság vette át az önkormányzati adóhatóságoktól. A 2021. évtől kezdődő adókötelezettséggel kapcsolatos ügyekben az állami adó- és vámhatóság jár el, a 2021. évtől kezdődő időszakra járó adót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számlájára kell megfizetni az állami adóhatóság határozata alapján!

Szarvasi Polgármesteri Hivatal
Adócsoport


Nyomtatás  

Hivatali kapu

Szarvasi Polgármesteri Hivatal
Hivatali kapu rövid neve:
SZARVASPH
KRID: 300060755


Szarvas Város Önkormányzata
Hivatali kapu rövid neve:
SZVO
KRID: 754234390

Kapcsolat

hivatal (@) szarvas.eu

+36 - 66 / 311 - 122

+36 - 66 / 210 - 063

5540 Szarvas, Szabadság út 36.