Tájékoztató a rendezvényszervezők, a Szarvason nyaralók, valamint a szarvasi lakosok részére

Tisztelettel tájékoztatjuk és az alábbiak betartására hívjuk fel a nyári szezonban tartandó rendezvények szervezőit, a Szarvason nyaralókat, valamint a szarvasi lakosokat.

A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Kormányrendelet (a továbbiakban: ZajR.) alapján környezeti zajt előidéző szabadidős zajforrás, - a szálláshely szolgáltatás, vendéglátás, alkotó-, művészeti szórakoztató tevékenység, sport, szórakoztató szabadidős tevékenység - által okozott zaj esetén, a tevékenység megkezdése előtt, a zajforrás üzemeltetője köteles a környezetvédelmi hatóságtól (jelen esetben Szarvas Város Címzetes Főjegyzőjétől) zajkibocsátási határérték megállapítását kérni, és a határérték betartásának feltételeit megteremteni. A szabadidős zajforrás létesítésekor készítendő zajvédelmi terv dokumentációjának tartalmi követelményeit a ZajR. 2. számú melléklete tartalmazza.

Zajvédelmi szempontból védendő környezetnek minősülnek a településrendezési terv szerinti lakó-, üdülő-, vegyes területek, az oktatási létesítmények területei, az egészségügyi területek és temetők területei stb., míg védendő épületnek számítanak a kórtermek és betegszobák, tantermek és előadótermek oktatási intézményekben, foglalkoztató termek és hálóhelyiségek bölcsődékben, óvodákban, lakószobák lakóépületekben stb.

 

Szabadidős zajforrás – nem közterületen megvalósuló rendezvény, szolgáltatás esetén – csak a fentiekben részletezett kérelem kapcsán kiadott zajkibocsátási határértéket megállapító végleges határozat birtokában üzemeltethető.

 

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy nem engedélyköteles szabadidős zajforrások esetén is be kell tartani a jogszabály által előírt zajterhelési határértékeket. A környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet 1. számú melléklete értelmében szabadidős zajforrások esetén a lakóterület zajterhelése nem haladhatja meg nappal az 55 dB (06-22 óra között), míg éjjel a 45 dB (22-06 óra között) határértékeket. Alkalmi rendezvény esetén nappali időszakon a 6:00 és 23:00 óra közötti időszakot, éjjeli időszakon a 23:00 és 6:00 óra közötti időszakot kell érteni.

Fentiek értelmében tisztelettel megkérnénk mindenkit, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően, az együttélés szabályait figyelembe véve, a szükséges engedélyek birtokában tartsák meg programjaikat, ezáltal tiszteletben tartva a helyi lakosság és a nyaralók pihenési igényeit is.

Szarvas, 2022. június 29.

                                                                                                        Dr. Melis János

                                                                                                      címzetes főjegyző

Kapcsolódó dokumentumok:


Nyomtatás  

Hivatali kapu

Szarvasi Polgármesteri Hivatal
Hivatali kapu rövid neve:
SZARVASPH
KRID: 300060755


Szarvas Város Önkormányzata
Hivatali kapu rövid neve:
SZVO
KRID: 754234390

Kapcsolat

hivatal (@) szarvas.eu

+36 - 66 / 311 - 122

+36 - 66 / 210 - 063

5540 Szarvas, Szabadság út 36.